Raspunderea angajatorului in cazul accidentelor de munca

Orice accident la locul de munca poate avea consecinte grave atat pentru angajatul/angajati implicati in acel incident de munca cat si pentru angajator.

Fiecare angajator are responsabilitatea rezultata din legea 319 din 2006 de a asigura un mediu de munca sigur pentru angajati sai si a lua cele mai bune masuri pentru a preveni accidentele la locul de munca.

Aceasta lege care reglementeaza drepturile si obligatiile angajatilor si angajatorilor, stabileste responsabilitea fiecarei parti in actul de exercitare a munci.

Dar ce este un accident de munca?

Un accident de munca este un eveniment care a provocat vatamarea violenta a organismului salariatului si care a dus la pierderea temporara ori permanenta a capacitatii de munca a individului ori la decesului lui.

Un accident de munca este considerat si intoxicatia acuta profesionala

Angajatorii trebuie sa instruiasca fiecare angajat cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare in cadrul companiei, sa asigure echipament de protectie daca este cazul si se impune acest lucru.

Daca se intampla un accident de munca si angajatorul va fi declarat de organele abilitate vinovat pentru producerea lui, el poate primi amenzi sau chiar se poate alege cu un proces de natura penala.

Conform legislatiei muncii din Romania, angajatorul este obligat sa declare cat mai rapid accidental de munca dar nu mai tarziu de 24 ore de la producerea lui.

Ce trebuie sa contina declaratia declaratia accidentului: denumire angajator, angajat/angajati accidentati,adresa si telefon al societati, locul unde sa produs evenimentul precum data si ora producerii lui, imprejurari, numele celui ce comunica evenimentul, data declararii. Daca doriti sa vedeti exact un astfel de model care trebuie completat in urma producerii unui accident la locul de munca, click aici pentru a descarca

Odata produs un accident, angajatorul trebuie sa ia toate masurile pentru asigurarea primului ajutor, daca angajatul/angajati necesita ingrijiri medicale trebuie chemata de urgenta salvarea sau deplasarea la cel mai apropiat spital de urgenta ori clinica medicala pentru a se acorda primele ingrijiri medicale.

Orice angajator responsabil trebuie sa respecte legislatia in vigoare si sa se supuna ei.

In temeiul normelor si princiilor raspunderi civile contractuale, angajatorul este obligat sa despagubeasca angajatul daca acesta a suferit un accident de munca provocandui prejudicii material sau morale.

Daca angajatorul refuza aceste despagubiri, salariatul poate face o plangere in instanta.

In cazul in care se creaza un pericol de producerea unui accident de munca ori imbolnavire profesioanle si persoana responsabila cu luare masurilor de siguranta nu a implementat aceste masuri si se face vinovata, poate primi amenda sau inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Daca ati fost victima unui accident la locul de munca trimite un email sau suna la numarul afisat pe siteul nostru sa stabilim care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a primi despagubiri pentru accidentul de munca pe care l-ai suferit.

Daca ai cunostinta si de alte persoane care au fost victime ale accidentelor la locul de munca trimite o recomandare catre noi si vei recompensat!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button