Punctajul traumatologic

Un accident rutier este un eveniment care poate avea consecinte grave asupra persoanelor implicate.
Victimele accidentelor rutiere sunt de multe ori nevoie sa lupte cu diferite probleme in urma accidentului, inclusiv cu pierderea de bunuri materiale si cu recuperare medicala dupa accident.
In cazul in care ati fost implicat intr-un accident rutier si doriti sa obtineti o despagubire pe cale amiabila, este important sa stiti ce drepturi aveti si ce tip de despagubiri puteti solicita.
Din luna septembrie 2022 a intrat in vigoare Ordinul cu privire la despagubirile pe cale amiabila pentru victimele accidentelor rutiere.

Acest ordin a fost dat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) împreună cu Ministerul Sănătății
Acest ordin are ca scop principal protejarea drepturilor victimelor accidentelor rutiere, precum si stabilirea unor proceduri standard pentru a determina cuantumul despagubirilor
Acest ordinul se aplica tuturor accidentelor rutiere produse pe teritoriul Romaniei si implica atat conducatorii auto, cat si pasagerii sau pietonii implicati.
Totul in baza unui punctaj traumatologic care este egal cu cu dublul salariului de baza minim brut pe tara, la data produceri accidentului rutier.Incepand cu 1 ianuarie 2023 salariu a crescut de la 2550 lei la 3000 lei.
In legislastie este prevazut un punctaj maxim de 200 pentru cumul de leziuni sau starii vegetative persistente, la salariul actual suma maxima primita ca despagubire poate fi de peste 1.6 milione de lei.
Acest punctaj traumatologic se calculeaza la cererea persoanei prejudiciate,asiguratorului, BAAR, FGA, contra cost si este realizat de medici experti evaluator,absolventi al cursului post universitar: Evaluare prejudiciu corporal in cazul unor traumatisme asociate incidentelor de trafic rutier.
Expertul evaluator trebuie sa efectueze o evaluare neutra, justa si completa a leziunilor rezultate in urma accidentului auto in care persoana respectiva a fost implicata.
Conform Legii RCA nr 132 din 2017 , in caz de vatamare corporral sau deces in urma unui accident rutier, stabilirea cuantumului despagubirilor se poate realiza pe cale amiabila prin intelegerea directa cu firma de asigurari care a emis politia Rca a autovehicului responsabil de producerea accidentului cat si pe cale judecatoareasca daca nu sa ajuns la o intelegere cu firma de asigurari.

Orice cerere nesolutionata pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se va solutiona conform acestui ordin, indiferent ca acea cerere a fost depusa de persoana prejudiciata, firma de asigurari RCA, BAAR ori FGA.

Descarca anexa care contine toate informatiile despre punctajul traumatologic

Mai jos gasiti cateva exemple de puncte acordate pentru:

  • Fracturi luxații de sold: 16 – 30 puncte
  • Amputație membru superior, la nivelul brațului sau scapulei humerale: 70 puncte
  • Amputație membru inferior, la nivelul genunchiului sau a gambei: 70 puncte
  • Arsuri:1–30 puncte
  • Fractură mandibula: 2–14 puncte
  • Fractură articulară totală – 14-18 puncte
  • Entorsa: 2-3 puncte
  • Tulburări psihotice:30-40 puncte

Leave a Comment

Call Now Button