Legea asigurarilor in caz de accidente rutiere

Legea asigurarilor in caz de accidente rutiere – Legea 132 din anul 2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, este in vigoare de la data de 12 iunie 2017 este cunoascuta si sub denumirea de Legea RCA

Accidentele rutiere au sau pot avea efecte grave atat din punct de vedere fizic și emotional sau financiar pentru cei implicate.

Pentru a asigura protecția și siguranța financiara a persoanelor afectate de aceste accidente rutiere nedorite,legea asigurarilor in caz de accidente are un rol foarte important.

Aceasta impune anumite reguli si reglementari pentru asigurarile auto,asigurarile de sanatate sau alte tipuri de asigurari care necesita acoperire in caz de astfel de accidente.

De ce este imporanta legea asigurarilor in caz de accidente:

Ofera protecția prin reglementarea asigurarilor auto

Una dintre cele mai importante componente ale legii asigurarilor in caz de accidente rutiere este reglementarea asigurarilor auto.

In toate tarile din lume deținerea unei polițe de asigurare auto este obligatorie.

Aceasta asigura compensații financiare pentru daunele cauzate in urma unui accident rutier. Polițele de asigurare auto acopera atat daunele materiale cat și daunele corporale suferite de parțile implicate intr-un accident rutier.

Legea specifica care sunt  nivelurile minime de acoperire necesare pentru a asigura protecția adecvata a victimelor accidentelor auto.

Atunci cand victimele accidentelor rutiere sufera vatamari corporale sau rani grave, asigurarea trebuie sa ofere acoperire pentru tratamenelte medicale,interventii chirurgicale, terapii sau alte servicii medicale necesare pentru recuperate victimei unui accident rutier

Daca victimele unui accident rutiere au decedat sau au ramas cu invaliditati ca urmare a produceri unui accident rutier,urmasi celui decedat au dreptul la despagubiri materiale.

Pentru persoanele care au ramas cu invaliditati, legea obliga firma de asigurare a soferului care a produs accidentul sa ofere despagubiri.

Aceste compensatii au rolul de a proteja familia celui decedat și de a le asigura stabilitatea financiara in situații dificile.

Drepturile și obligațiile asiguratorului și asiguratului:

Legea asigurarilor in caz de accidente reglementeaza de asemenea, drepturile și obligațiile atat ale asiguratorului, cat și ale asiguratului.

Compania de asigurari are obligația de a furniza informații clare, exacte și transparente cu privire la polițele de asigurare, inclusiv acoperirea, limitarile acestora.

Asiguratul, la randul sau, are responsabilitatea sa notifice asiguratorul in mod prompt cu privire la orice accident sau eveniment care ar putea declanșa dreptul la o despagubire.

Asiguratorul are responsabilitatea de a procesa cererile de despagubire intr-un mod prompt și echitabil, conform prevederilor legii asigurarilor in caz de accidente rutiere.

Legea asigurarilor in caz de accidente(Legea nr. 132 din 31 mai 2017 ) include, de asemenea, reglementari menite sa previna și sa descurajeze frauda in acest domeniu.

Frauda in asigurari poate include acțiuni cum ar fi furnizarea de informații false sau distorsionate, falsificarea diverselor documente sau producerea intenționata a unor accidente rutiere.

Aceste practice sunt interzise si cad si sub incidenta legilor penale din Romania sau orice alta tara unde se incerca aceste tentive de fraudare.

Legea romana stabilește sancțiuni și pedepse pentru persoanele gasite vinovate de frauda in asigurari.

Prin respectarea și aplicarea legi asigurarilor in caz de accidente rutiere, societatea civila poate oferi un sprijin adecvat celor afectați de aceste accidente și sa asigure stabilitate financiara in momentele dificile.

Leave a Comment

Call Now Button