Contacteaza-ne

Cele mai frecvente intrebari si raspunsuri

1. Ce despagubiri pot obtine ca persoana vatamata in urma unui accident auto ?

Persoana vatamata in urma unui accident auto poate sa obtina despagubiri pentru prejudiciile materiale si morale. Limita de despagubire pentru vatamari corporale este de 5.000.000 EURO si pentru pagube materiale este de 1.000.000 EURO.

2. Cine sunt beneficiarii despagubirilor materiale si morale in caz de deces?

Persoanele care pot obtine despagubiri sunt: sot / sotie supravituitor/e, copii (minori sau majorri), parinti, frati, precum si persoanele care pot demostra o lagatura afectiva cu decedatul. Limita de despagubire in caz de deces este de 5.000.000 EURO.

3. Am fost victima unui accident rutier produs in strainatate. Ce pot face?

Consultantii nostri se pot ocupa de solutionarea dosarului tau. Indiferent de tara in care s-a produs accidentul rutier sau de tara de origine a autovehiculului implicat in accident se pot obtine despagubirii.

4. Conducatorul auto va avea de suferit in cazul solicitarii unei despagubiri?

Nu, conducatorul auto nu va achita despagubirile. Societatea de asigurare despagubeste pentru prejudiciile materiale si morale produse partilor vatamate in urma accidentului rutier.

5. Cine plateste in cazul unui accident auto pentru prejudiciile materiale si morale suferite de catre persoanele vatamate sau mostenitorii decedatilor?

Potrivit Art. 49.- Legea 136/1995 ‘’Asiguratorul acorda despagubiri pentru prejudiciile de care asiguraţii raspund, in baza legii, fata de terţe persoane pagubite prin accidente de autovehicule, precum şi pentru cheltuielile facute de asiguraţi in procesul civil.

6. Daca soferul mi-a achitat o suma de bani, pot sa solicit si de la asigurator vreo compensatie?

Art. 55- Legea 136/1995 – despagubirile se platesc de catre asigurator nemijlocit persoanelor fizice sau juridice pagubite, in masura in care acestea nu au fost despagubite de asigurat.

7. Pot obtine despagubiri daca m-am impacat cu persoana vinovata de producerea accidentului?

Nu, daca exista o impacare cu persoana vinovata de producerea accidentului nu se mai pot solicita despagubiri de la asigurator.

8. Cine plateste despagubirile in cazul in care autovehiculul nu este asigurat?

In acest caz despagubirile vor fi achitate de catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (F.P.V.S.).

9. Ce se intampla daca autorul accidentului a ramas neindentificat?

Art. 51. in caz de vatamare corporala sau deces al unei persoane ori de avariere sau distrugere de bunuri, se acorda despagubiri daca autovehiculul care a produs accidentul este identificat şi asigurat, chiar daca autorul accidentului a ramas neidentificat.

10. Ce se intampla daca cel vinovat de producerea accidentului are masina inmatriculata in strainatate?

Art. 57 din Legea 136/1995. Drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de autovehiculele deţinute de persoane asigurate in strainatate se exercita impotriva asiguratorului prin Biroul asiguratorilor de autovehicule din România.

11. Mi-a fost eliberat certificatul medico-legal in care se mentioneaza ca am nevoie de 80 de zile de ingrijiri medicale. Ce se intampla in acest caz?

In acest caz se va pronunta o solutie de clasare a cazului tau. Poti incepe demersurile pentru a obtine despagubiri pe calea unei actiuni civile in fata instantei de judecata. In spete similare despagubirile pentru daune morale au fost cuprinse intre 80.000 si 300.000 EURO.

12. Am un certificat medico-legal in care se mentioneaza ca am avut nevoie de 120 de zile de ingrijiri medicale. Nu am depus plangere prealabila impotriva conducatorului auto.

Deoarece nu se afla la dosarul cauzei o plangere impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului, tot pe latura civila, se vor face demersuri pentru obtinerea despagubirilor pentru prejudiciile produse.