Un accident de munca este un eveniment nedorit de oricare dintre angajat sau angajator si poate avea consecinte asupra sanatatii victimei.
Atunci cand o persoana sufera un accident la locul de munca,are dreptul la despagubiri pentru vatamarile fizice sau psihice rezultate in urma acelui accident.
In tara noastra aceste accidente de munca sunt reglementate de legea nr 319 din anul 2006.
Un raport din 2017 efectuat de Inspectia Muncii a concluzionat ca in decursul anului precedent au avut loc peste 4800 accidente de munca raportate pe teritoriul tarii noastre.
Angajatorul este obligat conform legi sa asigure toate conditiile necesare pentru ca toti angajati sa lucreze in siguranta si tot odata sa previna aparitia accidentelor de munca in cadrul companie pe care o administreaza si manageriaza.
Angajatorul trebuie sa aiba elaborat un plan de prevenire si protectie, sa aiba autorizatie de functionare,sa instinteze angajati despre posibile riscuri la locul de munca, daca este cazul.
Sa asigure echipament de lucru adecvat mediul in care se desfasoara activitatea, sa asigure control medical periodic pentru angajatii sai.
Conform legii mai sus mentionate, exista mai multe tipuri de evenimente care pot fi considerate accidente de munca si anune:
Accident de munca, este acel evenimet soldat cu vatamarea corporala ce provoaca cel putin 3 zile calendaristice de incapacitate de munca
Boala profesionala – care produce o anumita afectiune cauzata de agenti chimici, biologici la locul de munca.
Incident periculos,poate fi un incendiu, o avarie, o explozie sau emisii mari de noxe.
Accidente usoare sunt acele evenimente care nu provoaca o incapacitate de munca mai mica de 3 zile,cu leziuni superficiale.
Accidentele de munca sunt cele ce provoaca o incapacitate de munca temporara de cel putin 3 zile calendaristice, provoaca victimei invalididate pe termen mediu sau lung, pot fi in unele cazuri mortale sau colective atunci cand minim 3 persoane se accidenteaza din aceiasi cauza.
Sunt considerate accidente de munca si situatiile cand angajatii sunt in vizita de lucra in afara firmei unde lucreaza sau daca se intampla in timpul pauzelor in locuri organizate de angajator, ori de persoanele care urmeaza cursuri de calificare profesionala si alte cateva situatie pe care le puteti afla daca cititi legea Securitații și sanatații in munca.
In cazul in care are loc un accident de munca, angajatorul are obligatia legala de a raporta acest lucru la ITM, asiguratorului sau iar daca se impune politiei sau organelor abilitate.
In cazul in care angajatorul nu respecta normele legale poate fi amendat de inspectori de munca sau sanitari cu o amenda cuprinsa intre 5000 si 10000 lei.
In cazul unui accident de munca angajatul are urmatoarele drepturi:
Servicii medicale gratuite care se acorda pana la restabilire starii de sanatate, reabilitare si reconversie profesionala.
Va primi indemnizatii, compensatii si alte rambursari de cheltuieli.
Daca ai suferit un accident la locul de munca sau cunosti persoane din familie ori apropiate nu exita a ne contacta
Pingback: Despagubiri accidente rutiere cu deces in Italia - Despagubiri Accidente
Pingback: Ce este o boala profesionala? - Despagubiri Accidente