Ce este o boala profesionala?

O boala profesionala este acea afectiune de sanatate care apare in urma exercitarii atributiilor de munca

Poate aparea ca urmare a expunerii la substanțe chimice toxice, radiații daunatoare, mișcari repetitive, ridicare de greutati, stresul emotional

Bolile profesionale reprezinta o preocuparemajora pentru  toti angajati si angajator și pot avea efecte devastatoare atat asupra indivizilor, cat familiilor acestora.

Una dintre cele mai mari provocari asociate bolilor profesionale este ca acestea pot fi dificil de diagnosticat.

Multe dintre simptomele asociate cu aceste afecțiuni pot fi confundate cu alte probleme de sanatate sau pot fi atribuite inaintarii in varsta.

Prin urmare angajatii s-ar putea sa nu realizeze ca locul de munca contribuie la problemele lor de sanatate.

Cele mai intalnite boli profesionale:

  • Astmul
  • Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) care provoaca inflamatia cronica, se poate contracta prin inhalarea prafului industrial ori a unor substante chimice ca diluanti ori vopsele.
  • Dermatita de contact- este o afectiune imflamatorie cutana care se produce pe diferite zonele ale corpului care au intrat in contact cu substante chimice.
  • Pierderea auzului sau diminuare lui
  • Hernia de disc care este o afectiune a colonei vertebrale si poate duce la miscari mai lente sau dureri ale spatelui.
  • Anumite tipuri de cancer, datorita expuneri la diversi agenti fizici, chimici sau biologici
  • Bolile infectioase care sunt provocate de agenti infectiosi(virusi,microbi,paraziti) sunt si transmisibile pot provoca febra, imflmatii, dureri
  • Bolile cardiovasculare care pot aparea datorita unui mediu ostil de lucru. Hipertensiune, hipotensiune, sunt cele mai frecvente manifestari intalnite.
  • Boli mentale sau stresul care pot duce la Stari depresive sau anxioase

Prevenirea bolilor profesionale este foarte importanta pentru protejarea tuturor angajatilor dintr-o companie/institutie.Si  ajuta la promovarea unui mediu de lucru sigur și sanatos.

Angajatorii au responsabilitatea legala de a asigura un loc de munca sigur și de a lua toate masurile necesare pentru a minimiza riscul expunerii la diverse substanțe sau activitați care pot pune in pericol sanatatea angajatilor si colaboratorilor.

Pot fi implementate diverse protocoalelor de siguranța, oferirea de echipamente de protecție și totodata monitorizarea constanta a condițiilor la locul de munca pentru a identifica eventuale pericole care pot sa apara.

Este foarte important ca si angajati sa isi ia masunir pentru se proteja de aparitia bolilor profesionale: sa poate tot timpul echimament de protectie daca activitatea lor o cere, sa poarte masti sau manusi, sa promovezi sa si intretina buna igiena la locul unde muncesc, sa raporteze orice fel de problema sau preocupare cu cu privire la siguranța la locul de muncă catre conducere sau persoanele desemnate sa se ocupe cu protectia muncii.

Pe langa faptul ca o boala profesioanala te poate afecta fizic sau psihic poate avea si consecinte financiare asupra angajatilor.

Facturile medicale și salariile pierdute, aparute ca urmare a contractarii unei bolile profesionale pot reprezenta o povara semnificativa pentru angajat și familia acestuia.

In foarte multe unele cazuri, angajati pot avea dreptul la despagubiri pentru vatamarile suferite ca urmare a boli profesionale.Daca vrei sa stii care sunt drepturile tale legale si cum poti obtine despaguburi pentru boala profesioanala nu exista a ne contacta la numarul de telefon

Lucrand impreuna, putem reduce aparitia bolilor profesionale și promova un mediu de lucru mai sigur și mai sanatos pentru toți dintre noi.

Leave a Comment

Call Now Button