Accidente de munca exemple

Accidentele de munca pot avea consecinte grave, nu doar pentru victimele sale,ci si pentru familiile acestora sau pentru companiile unde acestia isi desfasoara activitate.

Aceste accidente care se intampla la locul de munca,demonstreaza necesitatea aplicarii unor masuri de siguranta pentru a proteja angajatii si pentru a preveni ca tragedii similare sa se intample in viitor.

Care sunt tipurile de accidente care se pot intampla la locul de munca?

Accidentele de pe santierele de constructie

Santierele sunt renumite pentru potentialele pericole de accidente.Caderile de la inaltime, defectiunile echipamentelor,a structurilor metalice, caderile de material , desprinderi ale macaralei, sunt doar cateva exemple ale accidentelor care pot aparea in aceast domeniu de activitate.

Accidente de transport

Aceste tipuri de accidente pot avea loc in diferite domenii ale transportului, inclusiv transportul cu camioane, maritim sau aviatie.

Accidentele de munca nu se limiteaza la domeniile asociate in mod traditional cu risc ridicat.

Accidente in liniile de productie unde se folosesc masini si utilaje complexe si unde pot aparea diferite defectiuni in timpul procesului.

Incidente de munca la birou

In timp ce mediile de lucru la birou sunt in general considerate cu risc destul de scazut, accidentele se pot intampla totusi.Alunecarile, impiedicarile sau caderile sunt cauze comune ale accidentelor de munca la birou.

Accidente agricole

Sectorul agricol prezinta riscuri datorita dependentei de masini grele, expunere la substante chimice sau lucrul cu animale.

Exemple de accidente in domeniul agricol:rasturnarea tractorului sau expunerea la pesticide toxice datorita manipularii necorespunzatoare a substantelor.

Instruirea adecvata, utilizarea corespunzatoare a echipamentului de protectie sau  intretinerea regulata a echipamentului sunt lucruri importante de facut pentru prevenirea accidentelor in acest domeniu.

Angajatori au obligatia de a asigura un mediu de lucru sigur si sanatos, ei au responsabilitatea de a identifica, minimaliza sau elimina complet riscurile de accidente la locul de munca

Angajatori trebuie sa stabileasca politicile si procedurile de securitatein locul unde se desfasoara activitatea cat si a impune respectarea acestor norme de catre angajati sai.

Sunt obligati prin lege sa furnizeze echipamente de protectie unde munca cere acest lucru.Sa instruiasca cat mai bine angajati si sa implementeze masurilor de prevenire a riscurilor in conformitate cu legislația in vigoare.

Angajatorii pot avea dreptul de a solicita examene medicale periodice pentru angajați, in funcție de natura activitații desfașurate pentru a preveni aparitia bolilor profesionale.

Au dreptul de a investiga și de a raporta accidentele de munca care au avut loc, autoritaților competente,conform normelor legale.

Nu doar angajatorii au obligatii de respectat cat si angajati trebuie sa respecte normele si politicile de securitate stabilite, sa participle la instruire, sa foloseasca echipamente de protectie, etc.

Pentru a fi la curent cu toate reglementarile legale , este recomandat sa consultați legislația in vigoare și daca este cazul sa obțineți asistența juridica pentru a va asigura ca respectați cerințele solicitate de lege.Poti apela la consultanta unor avocati sau firme specializate in accidente de munca.

Invatand din accidentele anterioare si imbunatatind continuu practicile de siguranta,putem crea medii de lucru mai sigure pentru toata lumea. 

De la santiere de constuctie pana la cladiri de birouri, fiecare loc de munca are setul sau unic de riscuri. Prevenirea accidentelor de munca este o responsabilitate colectiva impartita de angajatori,angajati si autoritatile de reglementare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button