• FII TREAZ LA VOLAN !!

  În 2018, şoferii care au adormit la volan au provocat 190 de accidente rutiere grave, soldate cu 67 de morţi. Cele mai multe accidente rutiere grave pe fondul adormirii la volan au avut loc în zilele de duminică şi sâmbătă şi pe drumurile naţionale. Să conduci după ce ai fost treaz 18 ore la rând este similar cu a conduce cu o alcoolemie de 0,05%. Accidentele provocate de oboseală au o probabilitate de 2 ori mai mare să fie fatale. Campania naţională de siguranţă şi prevenţie rutieră „Fii treaz la volan!” revine pentru al patrulea an consecutiv şi aduce în prim plan pericolele oboselii pentru conducătorii auto.

  Când vine vorba despre factorii care cresc riscul unui accident rutier, viteza excesivă, distragerea atenţiei sau consumul de băuturi alcoolice se numără printre cei mai cunoscuţi. Mai există, însă, un risc despre care se vorbeşte mai puţin, dar care este la fel de periculos şi ale cărui efecte sunt comparabile cu cele ale şofatului sub influenţa alcoolului: oboseala la volan.

  Unul dintre cele mai grave efecte ale oboselii este reprezentat de adormirea la volan, însă nu se limitează doar la acest aspect. Oboseala are efecte asupra abilităţilor conducătorilor auto, reducându-le capacitatea de concentrare şi atenţie, încetinind timpii de reacţie şi afectând abilitatea acestora de a lua decizii.

  Mai mult decât atât, efectele oboselii la volan sunt comparabile cu cele ale conducerii sub influenţa alcoolului. Potrivit studiilor, să conduci după ce ai fost treaz 18 ore la rând este similar cu a conduce cu o alcoolemie de 0,05%. Dacă ai fost treaz timp de 24 de ore şi conduci este ca şi când ai avea o alcoolemie de 0,10% .

  De asemenea, se estimează că accidentele provocate de oboseală au o probabilitate de 2 ori mai mare să fie fatale  comparativ cu alte tipuri de accidente rutiere, deoarece, în astfel de momente, şoferii nu mai iau niciun fel de măsuri preventive: nu poţi pune frână dacă eşti adormit.

  Tocmai de aceea, ediţia a IV-a a campaniei „Fii treaz la volan!”, care se desfăşoară până pe 10 septembrie, aduce în atenţia şoferilor, şi nu numai, măsurile pe care conducătorii auto le pot lua pentru a reduce efectele acestui risc, arată un comunicat al inițiatorului campaniei, APPA – Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor.

  România, 2018: 190 de accidente grave din cauza adormirii la volan

  Conform datelor Inspectoratului General al Poliției Române – IGPR, în anul 2018, la nivel național, au fost înregistrate 190 de accidente rutiere grave, pe fondul adormirii în timpul conducerii autovehiculului, în urma cărora 227 de persoane au fost rănite grav și 67 au decedat.

  Situaţia este uşor îmbunătăţită faţă de anul precedent, însă rămâne la fel de gravă: în 2017, au fost înregistrate 200 de accidente rutiere grave din cauza adormirii şoferilor la volan, în urma acestora 235 de persoane fiind rănite grav şi 69 pierzându-şi viaţa.

  Weekend-urile, dimineţile şi drumurile naţionale – momentele şi locurile în care au avut loc cele mai multe astfel de accidente

  În anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave, pe fondul adormirii în timpul conducerii autovehiculului, au fost înregistrate pe drumurile naționale (153 de accidente), pe drumurile județene (15 accidente) și pe străzi (13 accidente), arată datele IGPR.

  În aceeași perioadă, pe fondul adormirii în timpul conducerii autovehiculului, cele mai multe accidente rutiere grave au fost înregistrate în zilele de duminică (41 de accidente), sâmbătă (37 de accidente) și luni (26 de accidente). De asemenea, aceste accidente au fost înregistrate dimineaţa – în intervalele orare 06.00 – 07.00 (25 de accidente), 05.00 – 06.00 (24 de accidente) și 07.00 – 08.00 (17 accidente) –, respectiv după-amiaza, între 15.00 –16.00 (17 accidente rutiere grave).

  E timpul să vorbim despre oboseală. Vara asta, „Fii treaz la volan!”

  Ediţia a IV-a a campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră „Fii treaz la volan!” are ca obiective atragerea atenţiei şoferilor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic asupra pericolului oboselii la volan, creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile la care se expun participanţii la trafic, creşterea gradului de educaţie rutieră şi, indirect, scăderea numărului de accidente rutiere din România. Proiectul se va desfășura, în paralel, în mediul online şi offline.

  Demersul „Fii treaz la volan!” este iniţiat de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi se derulează cu sprijinul Poliţiei Române, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi al BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

  Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro şi Facebook.com/treazlavolan.

   

Leave a comment

If you want to share your opinion, leave a comment.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>